Νέο Blog


Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.

Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.

Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.

Ο Μαουρίτσιο Φούνες οδήγησε στην εξουσία το FMNL, με το οποίο είχε πολεμήσει επί δώδεκα συναπτά έτη για την ανατροπή κυβερνήσεων που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ. Το FMNL εγκατέλειψε τον ένοπλο αγώνα το 1992.
Ο αριστερός ηγέτης επιχείρησε πάντως να κατευνάσει τους φόβους περί ριζοσπαστισμού του, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Μπ. Ομπάμα και τον επίσης αριστερό Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με πολιτικούς χώρους ποικίλων αποχρώσεων.
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι αντίπαλοι του Φούνες τον είχαν χαρακτηρίσει κομμουνιστή και τον παρομοίωσαν με ηγέτες όπως ο Ντανιέλ Ορτέγκα και ο Ούγκο Τσάβες, οι οποίοι είναι γνωστοί για τον αντιαμερικανισμό τους.
Πάντως, ο Φούνες απέφυγε να συναντηθεί με τον Τσάβες στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αν και δήλωσε ότι θα διατηρήσει σχέση σεβασμού στο πρόσωπό του. Από την πλευρά του, ο Τσάβες ακύρωσε το σχέδιό του να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του Φούνες, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Ο Ορτέγκα, που επίσης δεν παραβρέθηκε στην ορκωμοσία αλλά συμμετείχε στους εορτασμούς, απέδωσε την ακύρωση του ταξιδιού του προέδρου της Βολιβίας σε λόγους ασφαλείας, τους οποίους όμως δεν προσδιόρισε.
Αντιθέτως, στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ως απόδειξη της δύναμης της δημοκρατίας στην Αμερική.
Ο Φούνες, μάλιστα, απευθύνθηκε προσωπικά σε εκείνη στην εναρκτήρια ομιλία του, χαρακτηρίζοντάς την «γυναίκα που τιμά την Αμερική και ακτινοβολεί την λάμψη του γυναικείου φύλου σε όλη την υφήλιο»
Αργότερα, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την Χ. Κλίντον, ο Φούνες δήλωσε ότι το FMNL είναι έτοιμο «να γυρίσει σελίδα» στην ταραγμένη προϊστορία του με τις ΗΠΑ.
Απαντώντας, η Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους στην Λ. Αμερική και ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Φούνες στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό και για τους δύο ηγέτες.
Ο Μ. Φούνες παγιώνει την αριστερή στροφή της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα της Κεντρικής: ο αρχηγός των Σαντινίστας, Ντ. Ορτέγκα, επανήλθε το 2006 στην εξουσία της Νικαράγουας, μετά από δύο χρόνια πολέμου κατά των Κόντρας, που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.
ASSOCIATED PRESS
Επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας