Ένας πύραυλος «Άτλας 5» θα μεταφέρει ταυτόχρονα το σκάφος LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης, καθώς και το σκάφος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), που θα πέσει σαν «καμικάζι» πάνω σε έναν από τους κρατήρες της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης.
Τα δύο σκάφη θα έχουν συμπληρωματικές αποστολές, ψάχνοντας ταυτόχρονα για κατάλληλες τοποθεσίες προσελήνωσης των μελλοντικών επανδρωμένων διαστημικών αποστολών, καθώς και για νερό και άλλες πρώτες ύλες που θα είναι αναγκαίες για το στήσιμο της πρώτης διαστημικής βάσης.
Η NASA προγραμματίζει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2020, ως ενδιάμεσο βήμα για την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου στόχου, της εξερεύνησης του Άρη – και πιο πέρα από αυτόν.
Η «δίδυμη» ρομποτική αποστολή αναμένεται να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να ληφθούν στη συνέχεια οι σωστές αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της ανθρωπότητας στο ηλιακό σύστημα.
Το LCROSS –κόστους 79 εκατ. δολ.- θα πέσει θεαματικά σε έναν μόνιμα σκιασμένο κρατήρα, που ποτέ δεν τον βλέπει το ηλιακό φως, προσκρούοντας στο σεληνιακό έδαφος και διεισδύοντας σε αυτό με ταχύτητα 2,5 χλμ. το δευτερόλεπτο. Ο στόχος είναι τα επιστημονικά όργανα του σκάφους να βυθιστούν όσο γίνεται περισσότερο στο εσωτερικό του κρατήρα, ώστε να μελετήσουν καλύτερα τις πιθανότητες ανακάλυψης παγωμένων αποθεμάτων νερού, καθώς και χρήσιμων ορυκτών.
Από την πλευρά του, το LRO –κόστους 500 εκατ. δολ.- θα μείνει σε τροχιά πάνω από τη Σελήνη περίπου για ένα χρόνο, σε ύψος περίπου 50 χλμ., την μικρότερη απόσταση που έχει ποτέ ένα σκάφος μπει σε μόνιμη τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης.
Στόχος του είναι να φτιάξει τους πιο λεπτομερείς χάρτες που έχουν ποτέ δημιουργηθεί για το φεγγάρι, ώστε να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές τοποθεσίες προσελήνωσης.
Ο συνδυασμός των δύο αποστολών –που θα χρειαστούν τέσσερις μέρες για να καλύψουν την απόσταση 384.000 χλμ. Γης- Σελήνης- θα δώσει την λεπτομερέστερη εικόνα που είχαν ποτέ οι επιστήμονες για το δορυφόρο μας. Παράλληλα, η NASA προσδοκά ότι θα προκύψουν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία θα δώσουν ευρύτερες απαντήσεις για τη δημιουργία της Γης, του Σελήνης και του ηλιακού συστήματος.
enet.gr
Επιστροφή
Νέο Blog
Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.
Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.
Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.