Νέο Blog


Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.

Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.

Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.


Πριν από δύο χρόνια ο ίδιος ο Αλαν Γκαρσία έγραφε σε ένα άρθρο του: «Η ζούγκλα του Αμαζονίου είναι βασική πηγή πλούτου. Μιλάμε για 63 εκατομμύρια εκτάρεα με άφθονη βροχόπτωση. Εδώ μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για υλοτομία, αλλά για αυτό το λόγο χρειάζονται δικαιώματα γης.

» Αν δεν έχεις δικαιώματα γης σε συγκεκριμένη έκταση, δεν μπορείς να έχεις μακροχρόνιες επενδύσεις και υψηλή τεχνολογία.»

Αυτή την ιδέα προσπάθησε ο πρόεδρος να υλοποιήσει, εναρμονίζοντας την νομοθεσία του Περού με τη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου που η χώρα του έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ.

Κατά τον Γκαρσία, ο πλούτος αυτών των περιοχών πρέπει να ανήκει σε όλους τους Περουβιανούς και όχι μόνο σε όσους έτυχε -κατά τον ίδιο- να ζουν εκεί.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί αντιστάθηκαν στο λεγόμενο «Νόμο της Ζούγκλας»: απέκλεισαν δρόμους, κατέλαβαν αγωγούς αερίου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μάλιστα, 24 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 79 αυτόχθονες συνελήφθησαν.

Τελικά, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει τα νομοσχέδια, χάνοντας στην πορεία τον πρωθυπουργό του (ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί) και την υπουργό Εσωτερικών, η οποία θεωρείτο φαβορί για τη διαδοχή στην προεδρία.

Ο Γκαρσία δέχθηκε πλήγμα την ώρα μάλιστα που η δημοτικότητά του βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα.

Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω. Ήδη, πολλοί μιλούν για «εκεχειρία» και όχι ήττα, καθώς θα αναζητήσει νέους τρόπους προώθησης των σχεδίων του.

Χαρακτηριστική μια δήλωσή του: «Όσοι τώρα αντιδρούν, θα είναι οι πρώτοι που θα έρθουν να ζητήσουν επενδύσεις για μια καλύτερη ζωή».

Τα έβαλε μάλιστα με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ενώ είναι γνωστή η αμοιβαία αντιπάθεια με τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Ενισχυμένοι από την κρίση βγήκαν οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα ο αντίπαλος του Γκαρσία στις προεδρικές εκλογές του 2006, Ογιάντα Ουμάλα (γνωστός και ως «Τσάβες του Περού»).

«Από τα γεγονότα η κυβέρνηση βγαίνει βαθύτατα τραυματισμένη, αφού η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι υποχωρεί, όχι όταν υπάρχουν επιχειρήματα, αλλά όταν υπάρχει πίεση. Είναι κρίμα να λύνουμε τις διαφορές μας με σφαίρες και όχι διάλογο» έγραψε ο δημοσιογράφος Αλβαρες Ρόντριτς στην εφημερίδα La Republica.

Όσο για τον ηγέτη των αυτοχθόνων, αναζήτησε άσυλο στη Νικαράγουα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του, ώστε να γίνουν γνωστά στη διεθνή κοινότητα τα αιτήματα των αυτοχθόνων.
tanea.gr
Επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας