Νέο Blog


Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.

Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.

Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.


Ένας 35χρονος γιατρός από τη Λάρισα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 45 καλύτερους υποψηφίους, για την τελική επιλογή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος αστροναυτών που θα συμμετάσχουν στο Σώμα των Ευρωπαίων Αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).

Ο ΕΟΔ ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής των έξι νέων Ευρωπαίων αστροναυτών, μετά από περίπου ένα χρόνο ενδελεχών εξετάσεων και ανάμεσά τους βρέθηκε ο 35χρονος Ελληνας, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και ειδικευόμενος γιατρός στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ελληνας γιατρός, δεν κατάφερε να βρεθεί στην τελική εξάδα, ωστόσο, βρέθηκε μία ανάσα πριν το τελευταίο στάδιο επιλογής και ανάμεσα στους 45 καλύτερους υποψηφίους, μεταξύ των συνολικά 8.500 υποψηφίων από όλη την Ευρώπη (εκ των οποίων 159 ήταν Ελληνες και μόνο 21 εξ αυτών γυναίκες).
Πρόκειται για τον Ευάγγελο Καϊμακάμη, ειδικευόμενο γιατρό στην πνευμονολογία. Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης γεννήθηκε στη Λάρισα και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και υποψήφιος διδάκτορας, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και έχει στο ενεργητικό του πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, ωστόσο, δηλώνει ενθουσιώδης φίλος της διαστημικής εξερεύνησης.
Πέρα από τις γνώσεις του, ο ΕΟΔ συνεκτίμησε και ένα ακόμη στοιχείο του χαρακτήρα του, αυτό της ετοιμότητάς του στο «υπολογισμένο ρίσκο». «Πρόκειται για μία ιδιότητα των υποψηφίων που είναι επιθυμητή και εκτιμάται ιδιαίτερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊμακάμης, σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη σημαντική αυτή διάκριση της Ελλάδας, η οποία συμμετέχει στον Οργανισμό μόλις από το 2005.
Ο 35χρονος επιστήμονας είναι κάτοχος άδειας ερασιτέχνη πιλότου, με 150 ώρες πτητικής εμπειρίας, διπλώματος ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης, καταδύσεων και αναρρίχησης, διαθέτει εμπειρία πτήσεων πυροπροστασίας, συμμετέχει σε αθλητικούς και άλλους συλλόγους δραστηριοτήτων και επιδεικνύει ενδιαφέρον στις τέχνες, με την ενασχόλησή του με το θέατρο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.
Πέρα από την πολύπλευρη προσωπικότητά του, ο Ελληνας υποψήφιος δεν κρύβει το ακατάπαυστο ενδιαφέρον του για το σύμπαν και τη διαστημική έρευνα, η οποία θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο του.
«Θα επιδιώξω τη μετεκπαίδευσή μου στο εξωτερικό στη διαστημική ιατρική και στις επανδρωμένες πτήσεις. Θα επιθυμούσα να στηρίξω ένα ανύπαρκτο μέχρι σήμερα ελληνικό πρόγραμμα εξερεύνησης», ανέφερε και τόνισε ότι η δική του προσπάθεια θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλους Ελληνες να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στις επανδρωμένες πτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Με συντονισμένες προσπάθειες θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά», είπε.
Ο κ. Καϊμακάμης χαρακτήρισε τη διαδικασία και μόνο της επιλογής ως μοναδική εμπειρία και αναφέρθηκε στις εξονυχιστικές εξετάσεις γνώσεων, ψυχολογίας, ψυχιατρικής, αλλά και πνευματικών ικανοτήτων (IQ, προσοχής, μνήμης), όλα κάτω από το καθεστώς πίεσης και δύσκολων συνθηκών.
Να σημειωθεί ότι, ο 35χρονος γιατρός θα συμμετάσχει στην ομάδα των 45 του ΕΟΔ που θα αποτελέσουν τη «δεξαμενή σκέψης», συνεπικουρώντας το έργο του.
Σύμφωνα με τον Εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΕΟΔ, καθηγητή αστρονομίας του ΑΠΘ, Νικόλαο Σπύρου, στους έξι νέους αστροναύτες που επελέγησαν, οι τρεις ανήκουν σε στρατιωτικά σώματα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται μία Ιταλίδα πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και ένας Ιταλός, επίσης πιλότος, ένας Γερμανός ερευνητής, ένας Δανός μηχανικός συστημάτων ελέγχου και πλοήγησης σε διαστημικές επιχειρήσεις, ένας Βρετανός, μέλος της Αυτοκρατορικής Σχολής Ελέγχου Πιλότων, και ένας Γάλλος, μηχανικός έρευνας διαστήματος και πιλότος της Air France.
Ο κ. Σπύρου υπογράμμισε ότι η διάκριση του Ελληνα γιατρού είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του πληθυσμού των άλλων χωρών και το ποσοστό των υποψηφίων τους. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολλά από την Ελλάδα, σε μία μελλοντική επιλογή νέων αστροναυτών, η οποία δεν θα καθυστερήσει περισσότερο από μία πενταετία», είπε και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρονται, μέσω αυτού του προγράμματος, στη χώρα μας και στους νέους επιστήμονες σε σχέση με την έρευνα, την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την εκπαίδευση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ερευνα σε Συνθήκες Μειωμένης Βαρύτητας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, η ομάδα του οποίου συμμετέχει σε πειράματα του ΕΟΔ σε παραβολικές πτήσεις, επεσήμανε ότι τα κριτήρια επιλογής του Οργανισμού θα έπρεπε να είναι κυρίως επιστημονικά και όχι πτητικά, καθώς ο στόχος του είναι η έρευνα στο διάστημα και οι εφαρμογές της στη Γη, ενώ ζήτησε την υποστήριξη των ελληνικών προσπαθειών από την Πολιτεία.
Στο μεταξύ, οι έξι νέοι αστροναύτες θα ενταχθούν στο σώμα των Ευρωπαίων αστροναυτών και θα αρχίσουν τη διετή εκπαίδευση και προετοιμασία τους για μελλοντικές, μετά το 2013, αποστολές τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και πέραν αυτού.
imerisia.gr
Επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας