...προειδοποίησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις ΟΗΕ Τζον Χολμς.
Μιλώντας στην έναρξη της τετραήμερης συνάντησης "Παγκόσμια Πλατφόρμα για τη Μείωση του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών" - στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1.800 εκπρόσωποι 169 κυβερνήσεων και άνω των 140 μη κυβερνητικών οργανώσεων - ο κ. Χολμς τόνισε ότι η τάση όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, "ιδιαιτέρως αυτές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί".
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η "Παγκόσμια Πλατφόρμα" θα καταλήξει σε συμφωνία για ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών - ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 10% των 8 δισ. δολαρίων που δαπανάται ετησίως για ανακούφιση από φυσικές καταστροφές - συν το 1% του ύψους 239 δισ. δολαρίων προϋπολογισμού αναπτυξιακής βοήθειας.
Είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί η μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών στις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο κ. Χολμς. Περίπου το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζεται με το κλίμα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η ένταση των κυκλώνων στη Βραζιλία το 2004 και στο Ομάν το 2007 δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία αυτών των περιοχών.
Για τον κ. Χολμς, οι προτεραιότητες για τη συνάντηση "Παγκόσμια Πλατφόρμα" πρέπει να περιλάβουν σχέδια για σχολεία και νοσοκομεία θωρακισμένα έναντι φυσικών καταστροφών, τη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τον περιορισμό εγκατάστασης σε περιοχές με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και την αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων.
Ωστόσο, όπως υπενθύμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ εκτιμά ότι 60 μέλη του δεν διαθέτουν επαρκή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Οι περισσότερες από τις 10 "μεγα-πόλεις" του πλανήτη, με πληθυσμό μεταξύ 25 και 35 εκατομμυρίων, βρίσκονται σε επικίνδυνες παράκτιες περιοχές ή σε περιοχές υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, παγκοσμίως, ζουν σε παραγκουπόλεις και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 25 εκατομμύρια κάθε χρόνο, καθώς η αστικοποίηση εκθέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους καταστροφών όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, είπε ο κ. Χολμς.
Πλημμύρες και ξηρασία στις ΗΠΑ, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα ξηρασία, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πλημμύρες από ισχυρές βροχοπτώσεις στις ΗΠΑ και τα φαινόμενα θα ενταθούν χωρίς μέτρα ελέγχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση του U.S. Global Change Research Program που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στην 190 σελίδων έκθεση - η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από 13 κυβερνητικές υπηρεσίες και πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ - διαπιστώνεται ότι, στο διάστημα των τελευταίων 50 ετών, η στάθμη της θάλασσας ανήλθε κατά 20,32 εκατοστά σε ορισμένες παράκτιες περιοχές.
Η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, όπου απειλούνται ενεργειακές εγκαταστάσεις και δίκτυα μεταφορών, τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Οικοσυστημάτων στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας Τζέρι Μελίλο, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης.
"Θα θέλαμε να μην δούμε να καταστρέφονται οι παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την αύξηση των καταιγίδων", είπε ο κ. Μελίλο.
"Πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη", τόνισε. "Γνωρίζουμε ότι κινείται γρήγορα. Οσο νωρίτερα δράσουμε, τόσο το καλύτερο", προειδοποίησε.
nooz.gr
Επιστροφή
Νέο Blog
Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.
Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.
Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.