Νέο Blog


Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.

Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.

Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.


Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η προοδευτική ελληνική νομοθεσία που -σε αντίθεση με άλλα κράτη- επιτρέπει την τεκνοποίηση με τις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς και τον προεμφυτευτικό έλεγχο των γονιμοποιημένων ωαρίων, για ιατρικούς πάντοτε λόγους και όχι κοινωνικούς, όπως είναι η επιλογή φύλου. Κύρια χώρα προέλευσης των υπογόνιμων ζευγαριών που μας επισκέπτονται είναι η γειτονική Ιταλία, στην οποία δυστυχώς εξακολουθεί να ισχύει απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο, παρότι η υπογονιμότητα εξελίσσεται διεθνώς σε σύγχρονη επιδημία. Ακολουθούν η Τουρκία και ο αραβικός κόσμος, όπου η εξωσωματική απαγορεύεται από τη θρησκεία, ενώ αμέσως μετά έρχεται η Γερμανία. Στην τελευταία, η σχετική απαγόρευση οφείλεται σε κοινωνικούς λόγους και οι πολίτες της καταφεύγουν επίσης στην Ισπανία και το Βέλγιο προκειμένου να γίνουν γονείς με τη βοήθεια της επιστήμης. «Η εισροή όλων αυτών των ζευγαριών στη χώρα μας προκαλεί συνωστισμό στα ειδικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής», εξηγεί ο Βασίλης Ταρλατζής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ και αν. πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την εγχώρια αύξηση της υπογονιμότητας (ένα στα έξι ζευγάρια Ελλήνων δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί με φυσιολογικό τρόπο), οδηγώντας έτσι τους ενδιαφερόμενους στα ιδιωτικά κέντρα, προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. Ηδη στα δύο μεγάλα δημόσια κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, «Ελενα» και «Αλεξάνδρα», η αναμονή φτάνει τους επτά μήνες, αλλά αναμένεται να μειωθεί με τη λειτουργία του νέου κέντρου στο «Αρεταίειο». Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται στα υπόλοιπα δημόσια κέντρα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Κρήτης, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Ορια

Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων, που σχετίζεται με πρόωρες γεννήσεις και την πιθανή εμφάνιση ψυχοκινητικών προβλημάτων στα βρέφη, θεσπίστηκε στη χώρα μας ως ανώτατο όριο εμφύτευσης τα τρία έμβρυα για γυναίκες έως 40 ετών και τα τέσσερα για τις μεγαλύτερες. «Ηδη στη Μ. Βρετανία το αντίστοιχο ανώτατο όριο μειώθηκε στα δύο έμβρυα και η επιστήμη οδεύει προς την περαιτέρω μείωσή του, ώστε να φτάσουμε στις μονήρεις κυήσεις», επισημαίνει ο κύριος Ταρλατζής. Στην Ελλάδα πάντως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο, καθώς το 38% των κυήσεων με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (μία στις τρεις) είναι πολύδυμη.
ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞΙΑ - Ελεύθερος Τύπος
Επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας