Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι ορισμένα κράτη είναι έτοιμα να βοηθήσουν, δεχόμενα κάποιους πρώην κρατουμένους, των οποίων η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Δεν διευκρινίζεται ποιες είναι οι χώρες υποδοχής και πόσοι οι κρατούμενοι που θα φιλοξενηθούν, όμως έγινε σαφές πως η Ουάσιγκτον θα χρηματοδοτήσει το κόστος εγκατάστασής τους.
Η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί χώρες υποδοχής για όσους κρατουμένους κρίθηκαν αποφυλακιστέοι, όμως δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή υπάρχει φόβος ότι θα υποστούν κακομεταχείριση. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 50 από τους 240 εναπομείναντες κρατουμένους στο Γκουαντάναμο.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεχθεί πρώην κρατουμένους που είναι υπήκοοί τους, ενώ η Αλβανία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Βρετανία δήλωσαν ότι θα δεχτούν και άλλους επιπλέον.
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποδεχθεί δύο πρώην κρατούμενους, ενώ έχει απορρίψει σχετικό αίτημα για τουλάχιστον εννέα ακόμη. Η κυβέρνησή της έχει καταστήσει σαφές πως θα δεχθεί μόνον άτομα που δεν συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και έχουν κάποια «σχέση» με την Γερμανία. Επίσης, το Βερολίνο ζητά από την Ουάσιγκτον να εξηγήσει γιατί οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν μπορούν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
O Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η χώρα του προτίθεται να δεχθεί τρεις κρατούμενους από τις φυλακές του Γκουαντάναμο και ότι επιθυμεί η Ιταλία να είναι «η πρώτη χώρα που θα συνδράμει ώστε να κλείσουν οι συγκεκριμένες φυλακές».
Ο Ντάνιελ Φρεντ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα του τερματισμού της λειτουργίας του Γκουαντάναμο, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία.
Στην κοινή ανακοίνωση δηλώνεται ρητά ότι την «κύρια ευθύνη» για το κλείσιμο των φυλακών και την επανεγκατάσταση των κρατουμένων φέρει η Ουάσιγκτον και πως εναπόκειται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν πρώην κρατουμένους, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεώνεται να διαβιβάζει εμπιστευτικά στοιχεία και πληροφορίες που τους αφορούν.
Γίνεται επίσης λόγος για το «βαθύ ρήγμα» που επέφερε στις ατλαντικές σχέσεις η λειτουργία των φυλακών.
Ο Τζόναθαν Φόουλ, αξιωματούχος της Ε.Ε., έκανε λόγο για μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο πλευρών, «με έμφαση στη νομιμότητα και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
ASSOCIATED PRESS
Επιστροφή
Νέο Blog
Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.
Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.
Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.