Νέο Blog


Αποθηκεύστε αυτήν την διεύθυνση.

Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ολοκαίνουργιο blog για τα μη προβεβλημένα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο.

Με αποκλειστικές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας.


...καθώς είναι οι μεγαλύτερες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, ξεπερνώντας και τα τροπικά δάση, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας εξετάζοντας τα δάση που υπάρχουν στις ορεινές περιοχές της πολιτείας της Βικτώριας, βρήκαν ότι αποθηκεύουν 4 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, περίπου 1900 μετρικούς τόνους ανά εκτάριο, από ότι τα τροπικά δάση.

Τα δέντρα που βρίσκονται στις εν λόγω δασικές εκτάσεις έχουν πολύ σκληρούς κορμούς, είναι πολύ ψηλά και ζούνε τουλάχιστον 350 χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής της περιβαλλοντικής επιστήμης Brendan Mackey.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη βιομάζα από 132 δάση σε ολόκληρο το κόσμο, για να ανακαλύψουν περιοχές που αποθηκεύουν περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα δάση της Αυστραλίας με μεγάλες δασικές εκτάσεις, όπως στη Ταυλάνδη, στις ακτές του Ειρηνικού στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα, στη Σιβηρία, στη Καμπότζη και στη κεντρική περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη λεκάνη του Αμαζονίου.

Τα εύρηματα ανέτρεψαν τη θεωρία που υπήρχε μέχρι στιγμής και υποστήριζε ότι τα τροπικά δάση αποθηκεύουν το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, δήλωσε ο Mackey.

Τα δάση που βρίσκονται στη πολιτεία της Βικτόριας αποθηκεύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, λόγω ότι τα δέντρα βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.

Ένας δεύτερος λόγος που τα εν λόγω δάση λειτουργούν ως αποθήκες του διοξειδίου του άνθρακα, είναι τα υψηλά ποσοστά της αυξημένης δασικής βλάστησης που υπάρχει, με τα χαμηλά ποσοστά της αποσύνθεσης, συμπλήρωσε ο Μackey.

Τα φυτά απορροφούν και απελευθερώνουν ταυτόχρονα CO2, ενώ τα δάση απορροφούν πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από εκείνο που εκλύουν.

Τα βικτωριανά δάση βρίσκονται σε δύσβατα βουνά κοντά στις πηγές του ποταμού Yarra, o οποίος διασχίζει το κέντρο της Μελβούρνης.

Ο Mackey δήλωσε ότι τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και σε άλλα μέρη του κόσμου, καθώς μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή της διαχείρισης των δασικών πόρων.

Τα δάση θεωρούνται ένας θετικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όταν καταστρέφονται ο αποθηκευμένος άνθρακας απευλευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και συντελλούν στην αύξηση της θερμοκρασίας.
econews
Επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας